top of page

Vedlikehold av alle mekaniske urverk ,enten de er manuelt opptrukkete eller automatiske, skal gjennomføres regelmessig mellom 1 til 5 år. Her følger noen tips og råd om hva du burde tenke over.

Klokken din er lojal mot deg, er du lojal mot den?

Følg 12345!

 

1år. Trykktest klokken - Ultrabad av kasse/lenke

2år. Bytt pakninger og trykktest klokken - Ultrabad av kasse/lenke

3år. Kontroll av urets tilstand - trykktest klokken - Ultrabad av kasse/lenke

4år. Bytt pakninger og trykktest klokken -Ultrabad av kasse/lenke

5år. Hovedservice.

Her kan dere se noen eksempler på dårlig oppfølging av klokker

Ultrabad:

 

Det samler seg enormt mye smuss og møkk både på baklokk og inne i lenken/låsen på deres klokker over tid. Det er derfor veldig viktig og få denne smussen renset ut ved hjelp av skikkelig ultrabad. Hvis ikke blir smussen liggende som fint slipemiddel som vært eneste minutt klokken er på armen sliter lenken din sakte med sikkert. Så en skikkelig kasse/lenkerens hjelper ikke bare på en langt mer hygienisk opplevelse, men viktigst av alt reduserer slitasjen på kasse/lenken enormt! (Ta en titt på din egen klokke....) 

 

Regulering:

 

Dem som eier ett mekanisk ur har nok merket at nøyaktigheten ikke alltid er som ett Quartz ur. Men at det kan være avvik på alt fra noen sekunder til minutter iløpet av noen dager. Dette løses som regel med en enkel justering av verket. En slik jobb tar mellom 2-3 dager da klokken må kontrolleres i flere posisjoner på winder for det perfekte resultat. Det er også helt naturlig at en klokke må etterjusteres etter service, da oljene må gå seg til.

Alle eksklusive merker opererer gjerne med kvalitetsbegrepet c.o.s.c sertifisert. Les mer om dette på www.cosc.ch

Magnetisme:

 

Et stort problem som vi urmakere opplever er problematikken med magnetisme. Vi lever i en verden hvor "alle" har smarttelefoner, nettbrett, laptopper, flatskjermer, høytalere osv. En klokkes verste fiende er magnestisme og dette kan den få litt av gjennom at man en kveld tar av seg klokken å legger den på laptoppen på nattbordet. Dagen etter går man sin vanlige handletur på et kjøpesenter og gjennom flere alarm scannere før man kommer hjem og legger fra seg klokken på høytaleren i stuen. Det er disse småtingene som begynner å lade opp magnetismen i klokken, og vil over tid vil gjøre klokken din så magnestisk, at den vil begynne å oppføre seg helt rart og ikke holder tiden som den skal. Dette problemet løser din lokale urmaker raskt ved og avmagnetisere klokken. Vi ser heldigvis at flere av dem store klokkeprodusentene i Sveits har tatt tak i denne problemstillingen og kommer opp med løsninger på problemet. Les gjerne om Rolex sin Milgauss modeller og Omega sine Master Chronometere.

Polering:

 

Å polerer en klokkekasse eller lenke er en svært krevende jobb som kun må utføres av fagmann med dette som område. Polering har på diverse klokkeforumer og blandt entusiaster et veldig splittet rykte. Dette grunner faktisk i at dette med polering ikke har vært en del av utdannelsen innen urmakerfaget. Slik at dem fleste uvitende urmakerene kun fokuserer på at en polering skal gjøre klokken blankt til kunden. Og tanken på at det ofte er både blanke og matte overflater på lenken, samt vinkler og bevels som ikke må ødelegges ved feilpolering, som da fort vil ødelegge kassen og lenken sin opprinnelige fasong. Som igjen gir tapt verdi og en klokke som ikke lenger har sitt originale design. 

En klokke er beregne til å tåle mellom 4-6 fulle poleringer avhengig av hvor mye gods som må fjernes. Man må også vite at en flink polerer vet når man må si stopp for og ikke fjerne kassen/lenkes opprinnelige form.

 

IMG_4306
IMG_3031_edited
IMG_2857
IMG_4299
IMG_4298
IMG_9716_edited
IMG_8233
IMG_9391
IMG_4328
IMG_4301
IMG_3759
IMG_4320

Trykktest:

 

Alle klokker er regnet som vannbeskyttet fra 30m og oppver. Men noen har større krav til vanntetthet enn andre. En enkel huskeregel er at alle klokker som er testet til mer en 100meter eller 10atm er tette nok til bading og kan brukes aktivt i vann.  Det er derfor veldig viktig at man følger opp pakningsbytter sammen med trykktest årlig.

Det som vi da sjekker/bytter er klokkens pakninger som sitter i alt fra glasset,kronen,kassehalsen,trykkere,heliumsventilen og baklokket.

Disse silikonbaserte/fiber pakningene tørkes gradevis ut over tid, og dem ligger også i klem for at vannet ikke skal slippe inn til urverket. DIsse blir til slutt så sammenklemt/tørre så dem lenger ikke klarer å holde vannet ute. Så det er da fryktelig viktig at disse regemessig blir kontroller og eventuelt skiftet ved behov.

bottom of page